Kom je mee anderen helpen? Wij zoeken nog vrijwilligers!

Over Kledingbank Groene Hart

Kledingbank Groene Hart helpt gezinnen met een uitkering of met een laag inkomen op hun weg naar een betere leefsituatie. Dat doen wij door gratis kleding en schoenen aan te bieden in onze ‘modewinkel zonder kassa’ in de Aarhof aan mensen die kleding (tijdelijk) niet kunnen betalen. Wij voorkomen daarbij verspilling door gebruikte kleding en huishoudtextiel te hergebruiken. Op deze wijze dragen wij bij aan armoedebestrijding én verduurzaming in Alphen aan den Rijn. Maar wij doen meer, want we helpen onze klanten ook om hun weg te vinden naar andere instanties die inwoners met geldzorgen ondersteunen.

Stichting Kledingbank Groene Hart is een lokale stichting die samenwerkt met de gemeentes Alphen aan den Rijn, Nieuwkoop en Kaag en Braassem. Voor de uitvoering zijn wij afhankelijk van subsidie- en sponsorgelden van lokale fondsen, het bedrijfsleven en particulieren. Wij werken ook samen met andere organisaties die zich inzetten voor armoedebestrijding, met het bedrijfsleven en met particulieren.

De vrijwilligers in het magazijn nemen de kleding in ontvangst en dragen zorg voor de sortering ervan. Andere vrijwilligers in de winkel helpen de klanten bij het uitzoeken van een passende kledingoutfit. Dit alles onder de dagelijkse leiding van een coördinator. De administratieve medewerker(s) zorgen voor de administratieve afhandeling en beoordeling van de aanvragen.

De bestuursleden en vrijwilligers ontvangen geen beloning of vergoeding voor het uitoefenen van hun werkzaamheden voor de stichting. Alleen noodzakelijk gemaakte kosten voor de stichting worden vergoed.

Door gebruikte kleding en huishoudtextiel een tweede leven te geven dragen wij ook bij aan het verbeteren van duurzaam gebruik van textiel. Wij zetten er ook op in dat een deel van onze reststroom (ongeschikte en niet geselecteerde kleding) wordt gewassen en/of gerepareerd, of anders wordt gerecycled. Samen met verschillende partners zetten wij stappen richting het einddoel dat 100% van de kleding, huishoudtextiel en schoeisel die bij ons binnenkomt wordt hergebruikt of verwerkt tot grondstof voor nieuwe producten. Binnenkort vertellen we meer over onze plannen.

Alle werkzaamheden worden uitgevoerd onder de verantwoordelijkheid van het stichtingsbestuur. De huidige bestuurssamenstelling is:

Voorzitter: Richard Brand
Secretaris: Dirk Jan Dijkstra
Penningmeester: Aland Griffioen
Algemeen bestuurslid: Ria Dijkstra
Fondsenwerving: Monique Chaudron

Gegevens van onze stichting

Inschrijvingsnummer 70780625 in het Handelsregister bij KvK Den Haag
Bankrekeningnummer NL 94INGB 0008117519 ING Alphen aan den Rijn
RISN 858456539

Bedrijfsplan

Statuten

Jaarverslagen

Kledingbank Groene Hart bestaat sinds 2017 en stelt elk jaar een verslag op. Hieronder alle verslagen op een rij.